Urodzony na Sardynii trębacz Paolo Fresu należy do najbardziej pracowitych włoskich jazzmanów, wziął udział w nagraniu ok. 400 płyt. W 2012 r. ukazał się album "Alma" nagrany razem z kubańskim pianistą Omarem Sosą, który zapoczątkował współpracę obu artystów znanych także z występów w Polsce, choć osobno.
Podobnie jak na płycie "Alma", tak i na nowej produkcji Paola Fresu i Omara Sosy pojawił się brazylijski wiolonczelista Jaques Morelenbaum. Technika pracy trębacza i pianisty nie różni się od tej sprzed jedenastu lat.
W studiu nałożyli na siebie partie instrumentów: trąbki, flugelhornu, fortepianu akustycznego i elektrycznego Fender Rhodes, syntezatorów, sampli, efektów akustycznych i elektronicznych oraz instrumentów perkusyjnych.
Nie ma w nagraniach bałaganu, wręcz przeciwnie – jest dużo powietrza i przestrzeni, przeplatają się elementy world music i jazzu. Jest miejsce na solówki obu muzyków, w trzech utworach pojawia się wiolonczela, a w jednym kotły stalowe.
Wszystkie dźwięki idealnie współbrzmią. Istotną rolę pełnią na płycie głosy trzech wokalistek, wokalizy i deklamacje. Tematem albumu "Food" jest żywność i płynąca z jej spożywania przyjemność, ale i zwrócenie uwagi na brak pożywienia – światowe i społeczne nierówności. Album ma ciekawą dramaturgię z odrobiną mistycyzmu, odkrywa tajemnicę podróży.
Marek Dusza
Tuk Music/GiGi