Wprawdzie występujący w nagraniu muzycy potrafią zagrać jazz według klasycznych reguł, to ta i poprzednie ich produkcje plasują się raczej na peryferiach jazzu. Jest to muzyka o jazzowym temperamencie i bardzo bogato improwizowana, ale jej faktura jest wyraźnie zbliżona do awangardowego rocka.
Trio Food tworzą obecnie: Norweg - Thomas Stronen (perkusja, instrumenty klawiszowe, preparacje elektroniczne), Anglik - Iain Ballamy (saksofony, preparacje elektroniczne) i Austriak - Christian Fennesz (gitara, preparacje elektroniczne). Dzięki rozbudowanemu zapleczu kreacji rozmaitych efektów towarzyszących, trzeci album grupy nagrano tylko w trio i skład ten należy uznać za całkiem optymalny.
Muzycy osiągnęli wysoki stopień wzajemnej interakcji w prezentacji kompozycji Stronena, których proste motywy przewodnie są wprawdzie mało melodyjne, ale stanowią świetną bazę dla zespołowych improwizacji. Dość chłodne akcenty perkusyjne, którym towarzyszą rozmyte linie preparowanej gitary, ocieplają minimalistyczne frazy płynące z saksofonu. Choć korzeni takich form można doszukiwać się gdzieś w eksperymentach Briana Eno i Nilsa Pettera Molvera, to produkcja Food wybiega jeszcze bardziej śmiało w przyszłość.
Cezary Gumiński
ECM/UNIVERSAL